בדף זה תמצאו רשימה של מחלות כלבים עם הסבר מתומצת על כל מחלה ומחלה.
מטרת הדף היא לשמש כרפרנס למידע בנושא של מצבים רפואיים ומחלות של כלבים.
זיהומים ויראליים בכלבים
כלבת Rabies (hydrophobia)
מחלת הכלבת נקראת באנגלית: rabies והיא מחלה נגיפית קטלנית, התוקפת את מערכת העצבים ביונקים. נגיף המחלה מועבר בדרך כלל בנשיכה או ליקוק ועובר דרך מערכת העצבים עד שהוא מגיע למוח וגורם לנזק מוחי, שינוי התנהגותי ומוות. כלבת נחשבת למחלה הקטלנית ביותר אך חיסון לפני ההדבקה או לפני הופעת התסמינים יכול למנוע את המחלה. כיום מחסנים רק כלבים כאמצעי מניעה לפני הדבקה וחיסון לבני אדם ניתן ברגע שהם ננשכים על ידי יונק החשוד כחולה בכלבת. למידע מדעי נוסף בנושא כלבת לחצו על הקישור > Rabies (hydrophobia).
נגיף CMV Canine minute virus (CMV)
נגיף Canine minute הידוע בשם הקיצור CMV הוא נגיף שפוגע בכלבים ויכולים לגרום לשילשולים, קשיי נשימה, אנורקסיה ובמקרים חמורים אף למוות. הנגיף יכול גם לעבור מכלבות לעובריהן ולגרום להפלה או פגמים מולדים. לנגיף CMV אין מרפא אך, ישנם חיסונים למניעת המחלה. למידע מדעי נוסף בנושא נגיף CMV לחצו על הקישור > Canine minute virus (CMV).
דלקת כבד נגיפית Infectious canine hepatitis
דלקת כבד נגיפית היא מחלה של זיהום הכבד הנגרמת מנגיף שמועבר באמצעות צואה, שתן, דם, רוק ונזלת מכלבים נגועים. המחלה מאופיינת בתסמינים של חום, דיכאון, חוסר תיאבון, שיעול ורגישות בבטן. הטיפול הוא טיפול תומך שמטרתו להקל על הסימפטומים ומרבית הכלבים התאוששו מהמחלה. למחלה יש חיסון מונע. למידע מדעי נוסף בנושא דלקת כבד נגיפית לחצו על הקישור > Infectious canine hepatitis.
וירוס שפעת הכלבים Canine influenza
וירוס שפעת הכלבים גורם למחלה בדרכי הנשימה של כלבים מגזעים וגילאים שונים. הווירוס שאחראי למחלה הוא זהה לוירוס השפעת בבני אדם אך אין הדבקה בין כלבים לבני אדם. תסמינים אופיינים למחלה הם: שיעולים והתעטשויות, נזלת, עייפות וחום ובמקרים מסוימים עשויה להתפתח דלקת ריאות שעלולה להיות קטלנית. קיים חיסון למניעה. למידע מדעי נוסף בנושא וירוס שפעת הכלבים לחצו על הקישור > Canine influenza.
כלבלבת Canine distemper
מחלת הכלבלבת נקראת באנגלית Canine Distemper והיא מחלה קטלנית אשר תוקפת יונקים ובעיקר כלבים בחודשים הראשונים לחייהם, אך גם כלבים בוגרים עלולים להידבק. הנגיף מועבר באמצעות הפרשות הגוף והוא פוגע במערכת הנשימה, מערכת העצבים ומערכת העיכול. המחלה איננה מדבקת לבני אדם והיא מאופיינת בתסמינים כמו: איבוד תיאבון, חום גבוה, הפרשות נוזלים מהאף והעיניים, שלשולים בתדירות גבוהה ואף למוות במקרים שבהם הנגיף גורם לדלקת במוח. חיסון נגד כלבלבת ניתן לכלבים החל מגיל 8 שבועות והוא מונע את המחלה. למידע מדעי נוסף בנושא כלבלבת לחצו על הקישור > Canine distemper.
נגיף הפארוו הכלבי Canine parvovirus
נגיף הפארוו הכלבי נקרא באנגלית: Canine parvovirus ומוכר גם בראשי תיבות: CPV, נגיף זה גורם למחלה הפוגעת בבעלי חיים ממשפחת הכלביים בלבד. המחלה היא מחלה קטלנית עם 40% תמותה והיא פוגעת בעיקר בכלבים צעירים, למרות שגם כלבים מבוגרים עשויים להדבק בה. חיסון לפארוו הכלבי הוא אמצעי מניעה יעיל והוא ניתן במסגרת החיסון המשושה. כל הכלבים נושאים את נגיף הפארוו הכלבי בגופם למרות שאינם חולים אך, הם יכולים להדביק כלבים צעירים אחרים שבאים איתם במגע. נגיף הפארוו הכלבי פוגע במערכת העיכול ובמערכת החיסונית של הכלב והמחלה מאופיינת בשלשולים דמיים, הקאות, חוסר תיאבון, איבוד נוזלים, היפותרמיה ומוות. למידע מדעי נוסף בנושא נגיף הפארוו הכלבי לחצו על הקישור > Canine parvovirus.
נגיף הרפס כלבים Canine herpesvirus
נגיף הרפס כלבים הוא נגיף אשר יכול לגרום לדימום קטלני בגורי כלבים בגילאי שבועיים עד שלושה. בכלבים בוגרים המחלה עשויה לגרום להפלה, מוות של עוברים ופגיעה בפוריות. הנגיף מועבר לגורים דרך תעלת הלידה מהאם לגורים ובאמצעות הפרשות מהפה והאף מכלבים נגועים. תסמיני המחלה בגורים כוללים: יללות, חולשה, דיכאון, נזלת, צואה רכה וצהובה ואיבוד רפלקס המציצה. המחלה נחשבת כמחלה קטלנית בגורים עם 80% תמותה בגורים עד גיל 7 ימים. למחלה אין מרפא אך יש חיסון למניעה. למידע מדעי נוסף בנושא נגיף הרפס כלבים לחצו על הקישור > Canine herpesvirus.
נגיף פסאודורביס Pseudorabies (Morbus Aujeszky)
נגיף פסאודורביס גורם למחלה קטלנית ומדבקת בעיקר בחזירים אך, המחלה יכולה לפגוע באופן קטלני גם בכלבים ולגרום לתסמינים הדומים לכלבת. הנגיף מועבר באמצעות רוק והפרשות אף מבעלי חיים נגועים והוא עובר באמצעות מגע ישיר, רסס באוויר או חפצים נגועים. התסמינים האופיינים לכלבים הם: גרד, שיתוק של הלסת והלוע, יללות ומוות. הטיפול במחלה הוא טיפול תומך באמצעות אנטיביוטיקה ועירוי נוזלים ולמניעה קיים חיסון יעיל. למידע מדעי נוסף בנושא נגיף פסאודורביס לחצו על הקישור > Pseudorabies (Morbus Aujeszky).
נגיף קורונה בכלבים Canine coronavirus
נגיף הקורונה בכלבים גורם למחלה של המעי והוא מועבר באמצעות צואת כלבים נגועים. תסמיני המחלה כוללים: שלשולים, הקאות ואנורקסיה. מקרי תמותה מנגיף הקורונה בכלבים הם נדירים. למידע מדעי נוסף בנושא נגיף קורונה בכלבים לחצו על הקישור > Canine coronavirus.
זיהומים חיידקיים בכלבים
קדחת מלטה, ברוצלוזיס Brucellosis
קדחת מלטה או ברוצלוזיס בלעז (Brucellosis) היא מחלה חיידקית מדבקת שיכולה לעבור גם לבני אדם מכלבים. קדחת מלטה בכלבים גורמת לפגיעה בפוריות בהפלה. ההדבקה מתרחשת כאשר יש מגע בין נוזלים הגוף והרקמות. אבחון המחלה הוא קשה ודורש בדיקות רבות והטיפול איננו יעיל, הזיהום החיידקי עשוי לחזור ולהשנות שוב. מניעת המחלה נעשת באמצעות בדיקות ונקיטת אמצעי זהירות כאשר מטפלים בכלבים חולים. למידע מדעי נוסף בנושא קדחת מלטה, ברוצלוזיס לחצו על הקישור > Brucellosis.
עכברת Leptospirosis
עכברת (Leptospirosis) היא מחלה מדבקת הנגרמת על ידי חיידקים מהסוג לפטוספירה. כלבים יכולים להדביק גם בני אדם בעכברת ותסמיני המחלה בכלבים כוללים: חום, תשישות, כאבי שרירים, הקאות, שילשולים, צהבת ובמקרים חמורים לכשל כלייתי ולמוות. המחלה עוברת במגע עם נוזלי גוף נגועים: שתן, דם או רקמות חשופות. כלבים יכולים להדבק משתיית מגים נגועים, אכילת מזון נגוע או כאשר הם באים במגע עם שתן של כלב חולה. החיידק לחדור לגוף דרך חתכים בעור. ניתן לטפל במחלה באמצעות אנטיביוטיקה. למידע מדעי נוסף בנושא עכברת לחצו על הקישור > Leptospirosis.
מחלת ליים Lyme disease
מחלת ליים (Lyme disease) בכלבים היא מחלה הנגרמת מזיהום חיידקי שעובר באמצעות קרציות נגועות (גם בני אדם יכולים להדבק מהקרציות). המחלה יכולה לגרום לתסמינים הבאים: חום, עייפות, איבוד תיאבון, נמנמנות, בלוטות לימפה נפוחות, שיתוק בפנים וכשל כלייתי. אבחון וטיפול מוקדם עשויים למנוע סיבוכים משמעותיים וניתן לטפל במחלה באמצעות טיפול אנטיביוטי. המחלה נדירה יחסית בישראל, אך היא נפוצה מאוד בארצות הברית ובארצות רבות נוספות ברחבי העולם. יש חיסון יעיל ובטוח למחלה אך הוא לא ניתן בישראל בגלל שכיחותה הנמוכה של המחלה. למידע מדעי נוסף בנושא מחלת ליים לחצו על הקישור > Lyme disease.
אהרליכיוזיס Ehrlichiosis
אהרליכיוזיס (Ehrlichiosis) היא מחלה מדבקת בכלבים שמועברת באמצעות קרציות והיא גורמת לתסמינים של חום, עייפות, חוסר תיאבון, ירידה במשקל, אנמיה, חניכיים חיוורים, בלוטות לימפה מוגדלות ולבעיות נויורולוגיות כמו שיתוק ופרכוסים. המחלה נחשבת למחלה המדבקת הנפוצה ביותר בכלבים בישראל. במחלה מטפלים באמצעות אנטיביוטיקה ומשך הטיפול תלוי בחומרת הזיהום. אין חיסון למחלה והדרך היחידה למנוע את המחלה היא באמצעות תכשירים וטיפול נגד קרציות. למידע מדעי נוסף בנושא אהרליכיוזיס לחצו על הקישור > Ehrlichiosis.
טיפוס הבהרות Rocky Mountain spotted fever
טיפוס הבהרות (באנגלית: Rocky Mountain spotted fever או בקיצור RMSF) היא מחלה מדבקת הנגרמת מנשיכת קרציה שיכול להדביק בני אדם וכלבים. החיידק יכול לעבור באמצעות מספר מיני קרציות והמחלה גורמת לתסמינים הבאים: חום מעל 39 מעלות, תשישות, חוסר תיאבון, הקאות, שילשולים, כאבי שרירים ומפרקים, נפיחות בפנים, בגפיים ובבלוטות הלימפה, אודם, נקודות אדומות על העור ובעיות נוירולוגיות כמו שיתוק ופרכוסים. אבחון וטיפול מוקדם חשובים אחרת, המחלה עשויה להיות קטלנית. הטיפול במחלה נעשה באמצעות אנטיביוטיקה. אין חיסון למחלה והדרך היחידה למניעה היא באמצעות טיפולים קבועים נגד קרציות. למידע מדעי נוסף בנושא טיפוס הבהרות לחצו על הקישור > Rocky Mountain spotted fever.
קלוסטרידיום Clostridium
קלוסטרידיום (Clostridium) הוא סוג של חיידק שכיח שמינים מסויימים בסוג הזה עשויים לגרום למחלות בכלבים כדוגמת קלוסטרידיום פרפרינגס להרעלת מזון, דלקת מעי נמקית ונמק גזי. מין אחר בשם קלוסטרידיואידס דיפיצילה גורם לשילשולים במיוחד בגורים ובכלבים המטופלים באנטיביוטיקה. החיידקים בדרך כלל מועברים לכלבים דרך מגע עם צואה או דם כלבים נגועים. למידע מדעי נוסף בנושא קלוסטרידיום לחצו על הקישור > Clostridium.
שעלת המכלאות Kennel cough
שעלת המכלאות (Kennel cough) היא מחלת נשימה זיהומית מאוד מדבקת בכלבים. המחלה נגרמת כתוצאה משילוב של חיידק ווירוסים והיא נפוצה במקומות עם ריכוזי גדולים של כלבים כמו: מכלאות, גינות כלבים ובתי מחסה לכלבים. תסמיני המחלה הם שיעול, התעטשויות, נזלת, עייפות, חוסר תיאבון וחום. המחלה בדרך כלל איננה קשה והיא חולפת בתוך מספר שבועות אך, במקרים מסוימים עלולים להתרחש סיבוכים משמעותיים כמו דלקת ריאות. אין טיפול ספציפי שמרפא את המחלה והטיפול שניתן לכלבים הוא טיפול שמטרתו להקל על התסמינים. למניעה קיים חיסון יעיל שצריך לתת לכלב בכל שנה. למידע מדעי נוסף בנושא שעלת המכלאות לחצו על הקישור > Kennel cough.
זיהומים פטרייתיים בכלבים
בלסטומיקוזיס Blastomycosis
בלסטומיקוזיס (Blastomycosis) היא מחלה שיכולה להשפיע על אברים שונים בגוף הכלב והיא נובעת מזיהום פטרייתי של פטרייה מצויה בקרקע. הדבקה בפטריה יכולה להגרם כתוצאה משאיפת נבגי הפטריה או במגע עם הנבגים דרך חתכים ופצעים בעור. תסמיני המחלה תלויים באילו אברים נפגעו אך התסמינים השכיחים ביותר הם תסמיניך מערכת הנשימה ונגעים בעור. הטיפול במחלה הוא באמצעות תרופות אנטי פטרייתיות למשך מספר חודשים ובמקרים יותר חמורים יש צורך לאשפז את הכלב החולה. הפטריה לא יכולה לעבור לבני אדם דרך האוויר כמו בשיעול או נשימה אך היא כן עשויה לעבור דרך הדם, לדוגמה בנשיכת כלב. למידע מדעי נוסף בנושא בלסטומיקוזיס לחצו על הקישור > Blastomycosis.
היסטופלסמוזיס Histoplasmosis
היסטופלסמוזיס (Histoplasmosis) ידועה גם בכינוי "מחלת המערות" היא מחלה הנגרמת מזיהום פטרייתי שיכול לפגוע באברים שונים בגוף הכלב. המחלה נגרמת ע"י פטריה בשם Histoplasma capsulatum שנמצאת הקרקע וכלבים יכולים להידבק מהפטריה באמצעות שאיפת נבגי הפטריה. נבגי הפטריה עוברים דרך הריאות ויכולים להגיע ליתר אברי הגוף כמו: הטחול, הכבד, מערכת העיכול, עצמות, עור ועיניים. תסמיני המחלה בכלבים תלויים באברים שנפגעו מהפטריה והתסמינים השכיחים ביותר הם: ירידה במשקל, חום, איבוד תיאבון, קשיי נשימה ושיעול, נמנום ובעיות עיכול כמו שילשול והקאות. למחלה אין חיסון והדרך היחידה למניעת המחלה היא להמנע מטיולים עם הכלב באזורים הידועים כנגועים בפטריה כמו אדמה לחה וחומר אורגני שנרקב. לא ידוע על כלבים שהדביקו בני אדם במחלה אך, גם בני אדם עלולים להדבק בפטריה באמצעות שאיפת הנבגים מן הקרקע. הפטריה גדלה בקרקע, ומצויה בבתי גידול או מקומות קינון של עופות, במערות, באזורים המאכלסים עטלפים, ומקומות קינון לציפורים, במיוחד אלה של זרזירים. למידע מדעי נוסף בנושא היסטופלסמוזיס לחצו על הקישור > Histoplasmosis.
פטרת קוקסידיואידיס Coccidioidomycosis
פטרת קוקסידיואידיס (coccidioidomycosis) היא מחלה פטרייתית שעשויה לגרום להדבקת כלבים באמצעות שאיפת נבגי הפטריה מהאדמה. התסמינים המוקדמים של המחלה הם: חום, תשישות, איבוד תיאבון, שיעול וכאבי מפרקים. במקרים חמורים יותר הפטריה עשויה לעבור בגוף ולהגיע למערכת העצבים המרכזית ולגרום לפרכוסים או עיוורון. המחלה נחשבת למחלה קשה בכלבים והטיפול בה נמשך לזמן רב. מרבית הכלבים החולים מטופלים באמצעות תרופות אנטי פטרייתייות הניתנות בבליעה והטיפול אורך כשנה. למניעה חשוב להמנע מטיולים באזורים עם סיכוי גבוה להתפתחות פטריות ויש לנקות את חצר הבית באופן קבוע מחומרים אורגניים רקובים. למידע מדעי נוסף בנושא פטרת קוקסידיואידיס לחצו על הקישור > Coccidioidomycosis.
קריפטוקוקוס Cryptococcosis
קריפטוקוקוס (Cryptococcosis) הוא שמו של זיהום פטרייתי הנגרם מפטרייה בשם cryptococcus. הפטרייה עוברת לכלבים בנשימה ולעיתים מופצת באמצעות ציפורים ובמיוחד יונים. תסמיני הזיהום הם: ירידה במשקל, תשישות, במקרים מסוימים גם סימנים נוירולוגים כמו פגיעה בקוארדינציה והטיית ראש הצידה, יכולים להופיע גם תסמינים כמו התעטשות, הפרשות מהאף, חוסר תיאבון, הקאות, שלשולים ובלוטות לימפה מוגדלות. הטיפול תרופתי נעשה באמצעות תרופות אנטי פטרייתיות לבליעה, טיפול תומך במקרים של תסמינים נוירולוגים ואף ניתוח במקרים בהם גדלים גושים באף. אין חיסון למחלה ועל מנת להמנע מהמחלה, יש להרחיק את הכלב מאזורים עם ריכוזים גבוהים של לשלשות יונים. למידע מדעי נוסף בנושא קריפטוקוקוס לחצו על הקישור > Cryptococcosis.
חני ענפי שירותי חילוץ, לכידה, הצלה וקבורת חיות מחמד
חני ענפי מספק שירותי אמבולנס חיות, הסעת חיית המחמד לווטרינר או לבית החולים הווטרינרי.
חילוץ והצלת חיות מחמד מעצים, צינורות, מקומות גבוהים ועוד.
שירותי קבורת חיות מחמד בבית קברות לחיות.
דברו איתי